Nieuwe patiënt? U bent van harte welkom. Schrijf u hier in.

Kroon- en brugwerk

Kroon- en brugwerk

Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. Bij kronen en bruggen werken wij zoveel mogelijk digitaal, dat houdt in: met 3D-scan en zonder afdrukmateriaal en -lepels. Deze scan is een soort kleurenfilm van de kiezen die wordt omgezet naar een digitaal 3D model. Op dit model ontwerpt de tandtechnieker in het tandtechnisch laboratorium de kroon of brug en freest deze uit een keramisch materiaal. Veelal is dit glaskeramiek (lithiumdisilicaat) of zirkonium, materialen die worden gekenmerkt door een hoge breuksterkte en mooie tandkleur. Kronen zijn vaak na een paar uur klaar waardoor een noodkroon niet meer nodig is en de behandeling op dezelfde dag voltooid kan worden. Hierdoor is er sprake van minder nabezwaren, zoals gevoeligheid of het loskomen van de noodkroon.

Omdat een brug langer in de oven moet worden afgebakken, kan de definitieve brug (nog) niet dezelfde dag worden geplaatst. Daarom wordt er een noodbrug geplaatst die door de definitieve brug wordt vervangen zodra deze klaar is. Vaak is dit enkele dagen later.

Waarom wordt een kroon gemaakt?

  • Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan, er is dan te weinig houvast voor een vulling.
  • Na een succesvol uitgevoerde wortelkanaalbehandeling wordt vaak een kroon op de betreffende, verzwakte tand of kies geplaatst om deze tegen breuk te beschermen.
  • Het uiterlijk kan een reden zijn, b.v. bij verkleurde of slecht gevormde tanden en kiezen die voor in de mond staan.
  • Wanneer een tand of kies is afgebroken door een ongeluk


Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meerdere ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dit zijn de afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte. Een brug bestaat uit twee of meer kronen, die op de pijlers passen en een brugtussendeel. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen, die op de plaats van de open ruimte komen.


Waarom kunt u een brug nodig hebben?

Een brug wordt toegepast als je één of meer tanden of kiezen mist. De opengevallen ruimte door ontbrekende tanden kan ertoe leiden dat de overblijvende tanden gaan draaien of opschuiven, waardoor er een verkeerde beet ontstaat. De slechte balans als gevolg van ontbrekende tanden kan ook tandvleesaandoeningen en kaakgewrichtsklachten veroorzaken. Een brug overspant een leeg gedeelte waar tanden ontbreken en wordt met cement bevestigd aan de natuurlijke tanden of implantaten aan weerszijden van het lege gedeelte. De aangrenzende tanden dienen als verankering voor de brug. Er wordt een kunsttand bevestigd aan de kronen die op de aangrenzende tanden zijn geplaatst. 

Samengevat:

  • Om beter te kunnen kauwen;
  • Ter verbetering van het uiterlijk;
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan of gaan uitgroeien.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?
Van glaskeramiek (e.max, lithiumdisilicaat) of (opgebakken-)zirkonium, beiden gekenmerkt door een hoge breuksterkte en goede tandkleur.

Zo wordt een kroon gefreesd (in slowmotion)

Veelgestelde vragen over kronen en brugwerk

Wat is een kroon en wat is een brug?

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?


Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan. Hierdoor is er onvoldoende houvast voor een vulling of is een vulling niet sterk genoeg om de verzwakte tand of kies te beschermen tegen breuk. Door het plaatsen van een kroon wordt ook de originele vorm en kleur van de kies zo goed mogelijk nagebootst. Zodoende kan er ook een kroon worden geplaatst wanneer tanden of kiezen verkleurd en/of slecht gevormd zijn Hierdoor wordt het uiterlijk aanzienlijk verbeterd.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer kan een brug nodig zijn?


Om beter te kunnen kauwen, ter verbetering van het uiterlijk of om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de tegenoverliggende kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.
 
Hoe verloopt een behandeling van een kroon of brug?
De behandeling van een kroon of brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn één of twee bezoeken aan uw tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hieronder ziet u een stappenplan voor behandeling van een kroon of brug.

Hoe verloopt een behandeling van een kroon of brug?

De behandeling van een kroon of brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan uw tandarts nodig.

Stappenplan behandeling kroon of brug

Afslijpen van de tand of kies
Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te maken. Zo nodig krijgt u een plaatselijke verdoving.
Scan maken
Vervolgens maakt de tandarts een 3D scan van het gedeelte van de kaak waarin zich de afgeslepen kies bevindt. Daarnaast wordt ook het tegenoverliggende gedeelte gescand en als laatste de beet geregistreerd. Hiermee wordt een digitaal 3D model op de computer gemaakt waar de tandtechnieker vervolgens een kroon of brug op kan ontwerpen. Indien nodig wordt het 3D-model ook geprint.
Kleur bepalen
De kleur van de kroon of brug moet natuurlijk zo goed mogelijk bij de kleur van de rest van de tanden en kiezen aansluiten. Samen met uw tandarts zoekt u een geschikte kleur uit.
Noodvoorziening
Bij een kroon treven wij ernaar om deze dezelfde dag te plaatsten. Hierdoor is een noodvoorziening of noodkroon niet nodig. Omdat een brug vaak meerdere uren in de oven moet worden gebakken is deze (nog) niet op dezelfde dag klaar. Daarom plaatsen wij een 3D-gefreesde tijdelijke brug. Deze noodbrug is een paar uur na de eerste behandeling klaar en wordt vervolgens tijdelijk geplaatst. Neem bij breuk of losraken van de tijdelijke brug contact op met uw tandarts.
Vastzetten
Bij de laatste afspraak past uw tandarts de definitieve brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnen zijde van de brug brengt hij een snelhardend cement aan. Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt hem stevig aan.
Opbouw
Als uw tand of kies te weinig houvast biedt voor een kroon of brug, kan uw tandarts eerst een opbouw maken. Hij lijmt de opbouw met een pin in het wortelkanaal vast. Dan plaatst hij de kroon of brug over deze opbouw heen.
Onderhoud
De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.