Nieuwe patiënt? U bent van harte welkom. Schrijf u hier in.

Implantaten

Tanden en kiezen kunnen verloren gaan door een ongeval, tandbederf, breuk of ontstekingen. Met implantaten kunnen ontbrekende tanden en kiezen worden vervangen zodat de functie en de esthetiek van het gebit worden hersteld. Daarnaast kunnen implantaten dienen als verankering voor een klikgebit bij patiënten die geen eigen tanden en kiezen meer hebben.

Binnen TOED Alkmaar wordt geïmplanteerd door tandarts-implantologen Guus Kanters en Nico de Boer (NVOI-erkend).

Wat is een implantaat?
Een implantaat is een kunstwortel, die in het kaakbot geplaatst wordt. Implantaten zijn gemaakt van titanium en zien er uit als een schroef. Na 3 maanden inheling mag een implantaat belast worden en kan hierop een kroon of klikgebit worden bevestigd.

Korte pijnloze ingreep voor een duurzame oplossing
Om de functie van de tandwortel over te kunnen nemen, wordt het implantaat met een korte ingreep en onder plaatselijke verdoving in het kaakbot geplaatst. Vervolgens groeit het bot vast aan het implantaat. Zo ontstaat een solide basis voor de duurzame en stabiele verankering van uw gebit.

Immediaat implanteren
Bij voortanden is het soms mogelijk om implantaten direct na het verwijderen van een tand te plaatsen én direct na plaatsing te voorzien van een kroon. Dit houdt in dat er op de dag van de ingreep direct een kroon op het implantaat komt, zodat u geen tijdelijke uitneembaar plaatje hoeft te dragen. Bij deze zogenaamde ‘immediaat’-methode is dit eerst een tijdelijke en later een definitieve kroon.

Er zijn verschillende implantaten mogelijk:

  • Eén ontbrekende tand
    Wanneer er een tand of kies ontbreekt is de combinatie van een implantaat met een keramische kroon de mooiste oplossing om het gat op te vullen. Het slijpen van de gezonde aangrenzende tanden is niet nodig.
  • Meerdere ontbrekende tanden
    Wanneer twee of meer tanden of kiezen ontbreken plaatsen we implantaten op een verankerde vaste brug. Dit geeft optimale stabiliteit, is functioneel en geeft een mooi resultaat. Het slijpen van de gezonde aangrenzende tanden is niet nodig.
  • Volledige tandeloze kaak
    Wanneer alle tanden in de boven- of onderkaak ontbreken kunnen ook implantaten worden geplaatst.
    Deze bieden de nodige stabiliteit om een uitneembare prothese (klikgebit) goed te verankeren. De prothese zit in het dagelijks leven goed vast en kan voor reiniging eenvoudig uit de mond worden genomen. Het alternatief is meerdere implantaatgedragen vaste bruggen per kaak, dat esthetisch een fraaie oplossing is.

Behandeltraject

Intake
Tijdens deze afspraak wordt röntgenologisch en klinisch onderzoek uitgevoerd om te beoordelen of implantaten kunnen worden geplaatst. Tijdens deze afspraak krijgt u informatie over de ingreep, de alternatieven, de behandelduur, de risico’s en de kosten.

Ingreep
De behandeling waarbij één of meerdere implantaten worden geplaatst wordt uitgevoerd onder lokale verdoving. Indien het aanwezige botvolume en de gegeven botkwaliteit onvoldoende zijn, dan moet het bot worden opgebouwd. Afhankelijk van de situatie gebeurt dit vooraf of tijdens het implanteren. Na ongeveer een week worden de hechtingen verwijderd.

Ingroeifase
Tijdens de daarop volgende ingroeiperiode vergroeit het kaakbot met het implantaat en vormt zo een stevige basis voor de kroon of het klikgebit. Dit duurt 3 maanden.

Prothetische fase
Zodra het implantaat goed is vastgegroeid in de kaak kan een kroon, brug of klikgebit worden vervaardigd.

Verzorging
Voor een goed resultaat van implantaten op de lange termijn zijn een goede mondhygiëne en regelmatige controles bij de tandarts noodzakelijk. Daarnaast is het belangrijk dat u niet rookt.

Veelgestelde vragen

Wat is een implantaat?

Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een schroef van maximaal 10 mm lang. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt onder lokale verdoving pijnloos in de kaak geschroefd. Implantaten worden gemaakt van titanium; hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt bij heup- en knieprotheses. Het implantaat biedt vervolgens houvast voor een kroon, brug of klikgebit.

Hoe verloopt de behandeling met implantaten?

Eerst krijgt u een plaatselijke verdoving rond de plaats waar het implantaat komt. Daarna wordt het tandvlees op de plek waar het implantaat moet komen losgemaakt, zodat het kaakbot zichtbaar wordt. Vervolgen wordt een gaatje geboord in de kaak en wordt het implantaat hierin geschroefd, waarna het tandvlees wordt gehecht. De hechtingen worden na 1 week verwijderd. Als u meer dan één implantaat nodig heeft, worden deze vrijwel altijd tijdens dezelfde behandeling ingebracht. De nabezwaren zijn doorgaans minder dan na het trekken van een kies.

Wat zijn de kosten van implantaten?

Wat u moet betalen voor de behandeling is afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden en van uw aanvullende tandartsverzekering. Vraag uw tandarts naar een offerte op maat.

Wanneer is een behandeling met implantaten mogelijk?

Bij de meeste mensen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 25 jaar) kunnen implantaten worden geplaatst. Voor een succesvolle behandeling moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan:
• Voldoende kaakbot, of onvoldoende kaakbot waar wél de mogelijkheid is om dit op te bouwen.
• Goede mondhygiëne en gezond tandvlees.
• Er is geen sprake van roken.
• Er worden geen bisfosfonaten gebruikt (specifieke medicatie tegen botontkalking)

Wanneer worden implantaten toegepast?

• Bij het ontbreken van één tand of kies. De tandarts plaatst op het implantaat een kroon van keramiek.
• Bij het ontbreken van enkele tanden of kiezen. De implantaten worden in deze situatie van een vastzittende brug voorzien.
• Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen kan een klikgebit worden geplaatst. Deze wordt op de implantaten vastgeklikt.